„НОСИШ“ ЛИ ПРОБЛЕМА В СЕБЕ СИ?

 

Ти имаш проблем за който не знаеш!

Първо ще ти разкажа една история, която показва колко голям е този проблем.

Историята започва на 1-ви юли 1846г, когато един млад лекар започва работа във Виенската многопрофилна болница.
Не след дълго, той забелязва един факт. В болницата имало две крила. В първото крило,  смъртността на майките при раждане достигала до над 10%, 5 пъти повече в сравнение с второто крило.  Лекарите знаели за това, обществото също, но смъртността била толкова висока, че майките правили всичко възможно да избегнат първото крило на болницата. Буквално падали на колене и със сълзи се молили да ги приемат в крило номер две. Някои от страх да не влязат в първото крило раждали и на улицата – дори там, нивото на смъртност било по-ниско.
Ако си представим, че влизаме в болница и едно на десет пъти няма да излезем живи от там, то всеки би направил всичко, за да го избегне.
Най-голямата разлика между двете крила била, че в едното работили лекари, а в другото-акушерки.
Важно е да отбележа, че до този момент светът не знаел нищо за бактериите.
Доктор Земелвайс започвал да проучва всякакви външни причини, за да си обясни тази разлика. От стандартизиране на позицията на родилката при раждане, до липсата или извършването на религиозни практики. Каквото и да променял, не давало резултат. Смъртността в първото крило продължавала да бъде над 10%  по-висока от другото.
След като се върнал от кратка почивка, д-р Земелвайс получил лоша новина – един от лекарите бил се порязал по-време на аутопсия и починал.
При аутопсията, причините за смъртта изглеждали същите като при починалите родилки. В този момент, Д-р Земелвайс се замислил над една съществена разлика, на която не бил обърнал внимание, а именно - лекарите прекарвали известна част от времето си в моргата, изследвайки трупове, а акушерките-не. Дошла му лудата за времето си идея, че лекарите са причината за високата смъртност или по-конкретно нещо, което пренасят от труповете към родилките. Особено като се има предвид, че по това време лекарите не са мили своите ръце между двете дейности.
Оказало се, че наистина лекарите без да знаят, са били причина за смъртта на много хора, те носели „проблема” със себе си и, докато не го установили и отстранили всички други промени били безполезни.
Д-р Земелвайс въвел миенето на ръцете с разтвор на хлорна вар, което намалило смърността значително.
Също като него, много от неприятностите, проблемите в живота, в бизнеса, във взаимоотношенията идват от нашето поведение и отношение.
Често предизвикваме в другите точно поведението, което искаме да избегнем и, колкото и да се опитваме да променим външните фактори или хората, с които общуваме - усилията ни се оказват безполезни.
Безброй пъти хората са описвали цели, желания и мечти, и казват, че искат да ги постигнат ако:
Искам да успее, но...
Аз направих всичко възможно за нашите взаимоотношения, но...
Искам да се разбираме, но... той/ тя не иска, той/тя ме предизвиква.
Той/тя ме кара да се чувствам зле.
Той/той тя ме ядосва!
И много други. Казвал ли си някои от горните реплики или подобни?
Замислял ли си се какво е твоето участие в проблема? Как ти, с твоето поведение и отношение носиш бацила със себе си и „инфекцията”, точно както в случая с лекарите.
Няма по-голям проблем от това да не осъзнаваш, че имаш сляпо петно за проблемите, на които ти си корена.
И не, няма как никога да не се самозалъгваш, просто трябва да имаш едно наум за самозаблудата, в която се намираме като хора.  Неоставай това да руши важните взаимоотношения в живота ти.
Няма по-важен ресурс от хората, които ни заобикалят, хората които са ни близки.
Научи се да си магнит за правилните хора в живота си, да да правиш така, че те да искат да останат в него. Научи как да не оставяш самозаблудите да разяждат бавно взаимоотношенията с важните за теб хора. Запиши се за 4 дневно разстърсващо преживяване, което ще ти помогне да се отърсиш от самозаблудите и да освободиш потенциала си. Разбери повече ТУК
By Анна Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *